Omzet onder druk in interieurbouw en meubelindustrie

Ondernemen 02-01
Omzet onder druk in interieurbouw en meubelindustrie

De CBM publiceerde onlangs de resultaten van zijn halfjaarlijkse conjunctuurmonitor over de eerste helft van 2023. Sinds de eerste helft van 2022 zien steeds minder bedrijven hun omzet toenemen en neemt ook het percentage met een lagere omzet toe. Die trend zet zich ook door in de eerste helft van 2023. Daarnaast stond ook de investeringsbereidheid onder druk. Net als bij voorgaande metingen blijven respondenten negatief over het komend half jaar.

Omzet onder druk in interieurbouw en meubelindustrie

Een derde van de bij de CBM aangesloten ondernemers reageerde op het verzoek om data aan te leveren ten behoeve van de conjunctuurmonitor. Driekwart van deze bedrijven valt onder de categorie interieurbouwer. Bijna de helft van de deelnemers telt maximaal tien medewerkers, een derde heeft tussen de 11 en 35 mensen in dienst. Over de hele linie is in de branche een verslechtering te zien van de resultaten op vrijwel alle indicatoren. Het percentage bedrijven dat beter scoorde dan een half jaar eerder daalde flink, terwijl het aantal bedrijven dat slechter scoorde juist fors toenam. Bij woonmeubelfabrikanten sloeg de balans flink negatief door.

Vaker lagere omzet

In de eerste helft van 2023 groeide de omzet bij 41% van de bedrijven. Een daling van 8% in een half jaar en een daling van 22% in een heel jaar tijd. Daarnaast liep het percentage bedrijven met een hogere orderintake (42%) en meer offerteaanvragen (19%) ook flink terug. Aan de andere kant groeide het percentage bedrijven met een lagere omzet van 13% naar 35%. Daarnaast daalde bij 1 op de 3 bedrijven de orderintake (34%) en het aantal offerteaanvragen (30%). Het scoringspercentage op offertes was ook negatief. Slechts
10% scoorde beter, 27% van de bedrijven scoorde slechter op offertes.

Het bedrijfsresultaat liet een dalende trend zien. Bij 1 op de drie (34%) respondenten groeide het bedrijfsresultaat, een daling van 9%, maar bij ruim 1 op de 4 (27%) verslechterde dit. De bezetting van de productiecapaciteit verbeterde bij 22% maar verslechterde bij 29%; ook hier sloeg de balans negatief door. Op het totaalbeeld daalde het percentage bedrijven dat meer personeel aannam van 24% naar 19%, min of meer vergelijkbaar met de woonmeubel. Toch sloeg ook hier de balans negatief door en waren er meer bedrijven die minder personeel aannamen. Bij de toeleveranciers groeide het percentage dat meer personeel aannam van 12% naar 23%.

Als het om investeringen gaat, is er een lichte daling in het totaalbeeld. Onder interieurbouwers is een positieve balans zichtbaar, onder meubelfabrikanten slaat die juist in het negatieve door.

Lees ook: Strengere wet- en regelgeving meubel- en interieurbranche

Interieurbouw in detail

De eerste zes maanden van 2023 had 45% van de interieurbouwers een hogere omzet; dat was 52% in de tweede helft van 2022. Het percentage interieurbouwers met een lagere omzet verdrievoudigde bijna van 11 naar 29%. Interieurbouwers scoren wel beter dan de groep woonmeubel. Bij de helft van de interieurbouwers (48%) groeide de orderintake, een lichte daling van 3%. Bij 1 op de 4 bedrijven (26%) verslechterde de orderintake, een toename van 11%. Ter vergelijking: bij woonmeubelfabrikanten had twee derde (63%) in diezelfde periode een lagere omzet en orderintake.

Het aantal interieurbouwers met een hoger aantal offerteaanvragen liep verder terug van 28% naar 23%. Eén op de drie respondenten (30%) had juist minder offerteaanvragen. Daarnaast zakte het aantal interieurbouwers dat beter scoorde op offertes verder weg naar een magere 10%. Bij 1 op de 5 verslechterde het scoringspercentage op offertes.

Het percentage interieurbouwers met een beter bedrijfsresultaat liep terug van 45 naar 37%. Bij een kleine 1 op de 4 (23%) daalde het bedrijfsresultaat. De bezetting van de productiecapaciteit verslechterde het afgelopen half jaar. Bij 24% verbeterde de bezetting, vorig half jaar was dat nog bij 33%. Bij een kleine 1 op de 4 (23%) verslechterde de bezetting. Eén op de vijf interieurbouwers (19%) nam het afgelopen half jaar meer personeel aan, 22% juist minder. Bij 38% groeide de investeringen, een daling van 5%.

Productiebelemmeringen

Het percentage bedrijven met productiebelemmeringen is het afgelopen half jaar afgenomen van 46 naar 35%, een daling van 11%. Van deze groep gaven de respondenten aan dat het tekort aan arbeidskrachten in de eerste helft van 2023 nog steeds de grootste productiebelemmering was (57%). Gezien de scores op de indicatoren is het niet verwonderlijk dat vraaguitval en ‘onvoldoende vraag’ nu op de tweede plaats staat met 40%. Op de derde plaats staat de veranderende planning en tijdsdruk (34%). Het tekort aan productiemiddelen, materialen en handelsgoederen is een stuk minder geworden en komt op de vierde plaats (12%). Daarnaast noemt 12% het niet op tijd aanleveren van grondstoffen en halffabricaten.

In absolute zin gaven 59 van de 168 respondenten aan last te hebben van productiebelemmeringen, dat is een kleine 35% van de ondernemers die meededen met
de monitor. Procentueel gezien hadden toeleveranciers (62%) en woonmeubelfabrikanten (50%) hier het meeste last van. Bij de interieurbouwers had 28% last van Productiebelemmeringen.

Verwachtingen tweede helft 2023

Op het totaalbeeld is de balans qua omzetverwachtingen licht negatief. 27% verwacht groei en 28% verwacht afname van de omzet. Daarnaast verwacht 23% een hogere orderintake en 30% een lagere intake. Qua bedrijfsresultaat verwacht 29% een toename en 22% een afname. Zo’n één op de vijf bedrijven verwacht een verslechtering van het bedrijfsresultaat en de investeringen. De verwachtingen van woonmeubelfabrikanten over de tweede helft van 2023 wijken sterk af van het totaalbeeld. De balans is sterk negatief. Bij de toeleveranciers zien we een soortgelijke negatieve balans. Qua omzet, bedrijfsresultaat en investeringen scoren zij nog een stuk negatiever.

Onder interieurbouwers blijft het beeld vergelijkbaar met de vorige periode: 30% verwacht omzetgroei, 27% een hogere orderintake en 33% een beter bedrijfsresultaat. 17% van de interieurbouwers verwacht meer personeel aan te nemen, een daling van 8% en 31% verwacht meer te investeren, een toename van 3%. Het percentage interieurbouwers dat verwacht minder te gaan investeren daalde van 18% naar 14%. Het aantal interieurbouwers dat het afgelopen half jaar met winst draaide is gedaald van 66% naar 60%. Zo’n 40% maakte dus geen winst en 11% maakte verlies, een stijging van 4%.