Vepa start serieproductie van duurzame kuipstoel

13-06-2023
Vepa start serieproductie van duurzame kuipstoel

Meubelfabrikant Vepa gaat zijn duurzame kuipstoelen in serie produceren. Het bedrijf slaagde er eerder in een kuip te maken van hennep en biologische hars.

Vepa start serieproductie van duurzame kuipstoel

Het familiebedrijf heeft de fabricagelijn voor serieproductie weten te ontwikkelen met partner Plantics.

Vepa start serieproductie van duurzame kuipstoel

Vepa en Plantics deden met Hemp, zoals ze de kuipstoelen hebben genoemd, al eerder van zich spreken. Het model was in 2021 weliswaar nog in ontwikkeling, maar dat weerhield het Duitse onderzoeksbureau Nova-Institut er niet van om de uitvinders van de duurzame kuip te onderscheiden met de de internationale innovatieprijs ‘Renewable Material of the Year’.

Hennep en biologische hars, plantaardige materialen immers, nemen CO2 op. De kuip is volledig herbruikbaar in dezelfde vorm. De vezels uit de hennepplant dienen als grondstof voor de kuip van de stoel. Hennep is sterk van nature en groeit zonder daarvoor kunstmest of bestrijdingsmiddelen te gebruiken, heeft nauwelijks water nodig en wordt verbouwd in Nederland.

Directeur Janwillem de Kam van Vepa geeft aan dat het bedrijf jaren heeft gezocht naar ‘een biomateriaal waarbij zowel de grondstof als het bindmiddel biologisch, plantaardig en recyclebaar’ diende te zijn. Volgens De Kam zou het bedrijf ‘alleen dan een écht duurzaam product kunnen ontwikkelen’. Met de Hemp-kuip wordt net iets meer dan 3 kilo CO2 uit de atmosfeer gehaald. In reguliere productieprocessen wordt CO2 juist uitgestoten.

Productiesnelheid

De bedrijven hebben de afgelopen maanden geëxperimenteerd met de inrichting van de productielijn. ‘We zijn erin geslaagd om het proces verder te verbeteren. Zodanig dat én de productiesnelheid hoger werd én de kuip sterker werd’, stelt De Kam. De stoel is zo sterk geworden dat Hemp de NEN-EN 16139 certificering heeft behaald. Hemp doorstond volgens de fabrikant ‘zonder enige moeite’ de Crib 5 brandtest (BS 5852). ‘De natuurlijke eigenschappen van het materiaal voorkomen dat de kuip vlamvat. Daarmee is de stoel ook geschikt voor gebruik in zalen, in horecabedrijven en in het onderwijs.’

Retoursysteem

Omdat de kuipen volledig kunnen worden hergebruikt, heeft Vepa een retoursysteem bedacht. Gebruikers die toe zijn aan een nieuwe inrichting van hun ruimte, kunnen de stoel inleveren tegen een vergoeding van volgens De Kam vijftien euro. ‘De kuip wordt vervolgens vermalen, waarna de restanten opnieuw worden geperst. Daarbij gaat geen kwaliteit verloren. ‘Wij zijn het enige bedrijf ter wereld dat van gebruikt materiaal nieuwe producten maakt zonder dat er aan het proces nieuwe grondstoffen worden toegevoegd’, claimt De Kam.

Meest duurzame

Vepa is onderdeel van de Fair Furniture Group, ondernemers met de ambitie om de ontwikkeling te bevorderen van nieuwe circulaire producten en duurzame productiemethoden. Vepa presenteert zich als de meest duurzame fabrikant van kantoor- en projectmeubilair in Nederland. ‘Als enige fabrikant in onze branche maken we al onze producten volledig in onze eigen fabrieken.’

Plantics is gevestigd in Arnhem en gestart als spin-off van een onderzoeksgroep van de Universiteit van Amsterdam. Plantics biedt volledig biologische thermo-hardende harsen en thermo-hardende biomaterialen. Plantics ontwikkelt met haar partners hiermee hoogwaardige circulaire en CO2-negatieve producten. Het bedrijf ontving in 2018 de European Forum of Biobased Industries Pitch Fest award. In 2019 ontving Plantics subsidie uit het Europese SME Horizon 2020 programma.

De ontwikkeling van de Hemp-collectie wordt uitgevoerd met Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken. (ispt.eu, rvo.nl)

Lees ook: Hennepstoel valt in de prijzen