Met de coatings met echte metalen van de Oostenrijkse verf- en lakproducent Adler krijgen oppervlakken een unieke, authentieke metalen uitstraling. Te denken valt bijvoorbeeld aan een koperen, bronzen of messing look. Hoe verwerkers houten oppervlakken kunnen voorzien van een tinnen uitstraling, legt Leon Cremers, directeur van Adler Benelux in Heeze, hieronder stap voor stap uit.
De zilverwitte glans van tin fascineert de mens al sinds jaar en dag. Ook in en rondom het huis hebben metalen oppervlakken een bijna magische aantrekkingskracht. Met behulp van de coatings met echte metalen van Adler is het volgens de producent een eitje om een houten oppervlak een tinnen look te geven – dat kan namelijk gewoon met een verfspuit. Leon Cremers laat zien hoe het moet.
De benodigdheden voor een tinnen look
“Voor een tinnen oppervlak heb je een aantal producten van Adler nodig”, gaat Cremers van start. “Bluefin Pure-Metal en de verharder Aqua Hardener 8450 vormen de basis. Voor de tinnen uitstraling zorgt Aquafix Zinn, dat in poedervorm wordt toegevoegd. Voor de ondergrond is PUR-Ecofill Weiß de beste keus. Ook de Spezial-Verdünner 8502 is handig. De look is compleet door met Tiropur NG G70 af te lakken. Wanneer de verwerker ervoor kiest om met behulp van Aquafix Blue-Patina een extra patina-effect aan te brengen, dient met PUR-Antiscratch HQ G10 te worden afgelakt.”
Stap 1: De voorbereiding
Een goed begin is het halve werk – en dat geldt ook hier. “Met behulp van PUR-Ecofill Weiß dient het houten oppervlak of de mdf-plaat te worden gegrond. De isoleervuller wordt met een bovenbekerpistool aangebracht”, aldus Cremers.
Stap 2: Schuren
Na het gronden is het vervolgens belangrijk om het oppervlak te laten drogen en daarna met korrel 240 te schuren.
Stap 3: Mengen
Daarna moet een aantal producten met elkaar worden gemengd. “Eerst moet er 5 procent Aqua-Hardener 8450 aan 400 g Bluefin Pure-Metal worden toegevoegd. Daar wordt vervolgens 1000 g Aquafix Zinn bijgedaan”, vertelt Cremers. Hierbij is het belangrijk dat het metaalpoeder zonder klonten met de andere producten wordt gemengd. “Het is het beste om dit machinaal met een mengstaaf te doen.”
Stap 4: De coating
Nu kan de lak worden aangebracht. Cremers: “Het beste resultaat bereik je met een drukbekerpistool. Daarna moet het oppervlak minimaal vijf uur drogen.”
Stap 5: Schuren, schuren en nog meer schuren
Iedere schilder weet het maar al te goed: voor het beste resultaat moet er heel wat worden geschuurd. “Het beste is om hier met korrel 180 te beginnen en om via korrel 240, 360, 600, 1000 en 1500 met korrel 3000 te eindigen”, legt Cremers uit. “Dat kost wat tijd, maar levert wel het mooiste metaaleffect op.”
Stap 6: Aflakken
Voor de laatste stap, het aanbrengen van de transparante aflaklaag, is het belangrijk dat het oppervlak stofvrij is. “Hiervoor kan de Spezial-Verdünner worden gebruikt”, tipt Cremers. Daarna kan met Tiropur NG in glansgraad G70 worden afgelakt. Een goed alternatief hiervoor is Pigmotop G70. “Het resultaat is een oppervlak met een prachtige tinnen uitstraling”, aldus Cremers.
Stap 6a: Voor een vintage look
Leent het object zich voor een iets minder strakke look? Dan is het ook mogelijk om het oppervlak kunstmatig te verouderen, waardoor het verkleurt en er een mooie vintage look ontstaat. “Breng hiervoor Aquafix Blue-Patina aan op het droge, geschuurde oppervlak voordat je het aflakt”, legt Cremers uit. “Of je dit licht geneveld doet of met dikke druppels, gelijkmatig of alleen op bepaalde plekken: hier heb je alle vrijheid. Na een nacht drogen heeft het oppervlak door de oxideringsoplossing een unieke look.”
Stap 6b: Patina aflakken
Ook hier is het belangrijk om aansluitend een beschermende transparante coating aan te brengen. “Hiervoor is PUR-Antiscratch HQ G10 het meest geschikt, omdat hiermee een oppervlak wordt gecreëerd dat wel tegen een stootje kan”, raadt Cremers tot slot aan.
- Bekijk ook
- www.adler-verven.nl