Smart services voor op kantoor

27-08-2021
Naast het feit dat het handig en praktisch kan zijn, is het in veel gevallen ook duurzaam.
Naast het feit dat het handig en praktisch kan zijn, is het in veel gevallen ook duurzaam.

Thuis maken veel mensen hun huis slimmer, maar ook een werkomgeving zoals een kantoor wordt vandaag de dag steeds slimmer ingericht. Domotica speelt een steeds grotere rol in zowel kleine als grote kantoor, en dat is niet voor niets.

Naast het feit dat het handig en praktisch kan zijn, is het in veel gevallen ook duurzaam.
Naast het feit dat het handig en praktisch kan zijn, is het in veel gevallen ook duurzaam.

Naast het feit dat het handig en praktisch kan zijn, is het in veel gevallen ook duurzaam. Domotica is op verschillende onderdelen toe te passen, denk aan verlichting, klimaatbeheersing en veiligheid. Wie eenmaal werkt met smart services, kan later niet meer zonder.

Slimme verlichting

Een grote ergernis van ondernemers is dat er in een bedrijfspand onnodig veel en onnodig lang lichten branden. Natuurlijk hoort er op een werkplek goede verlichting zijn, maar waarom zou er in de berging, op het toilet of in de serverruimte de hele dag een lamp branden? Met een slimme sensor is die frustratie niet meer nodig. Een sensor detecteert of er iemand in de ruimte is, waarna de verlichting automatisch aan gaat. Een paar minuten nadat er niemand gedetecteerd is, gaat verlichting automatisch uit. Zo brandt er in bepaalde ruimtes of kamers alleen licht wanneer het echt nodig is. Dat is goed voor het milieu en bovendien goed voor de portemonnee.

Temperatuur regelen

Op een groot kantoor hoor je het vaker, de temperatuur is maar moeilijk onder controle te krijgen. Waar de ene medewerker de verwarming graag hoog zet, wil de ander juist het raam open zetten. Met een slimme thermostaat kun je dit van afstand regelen. Zo kun je er voor kiezen dat de verwarming alleen aan staat op tijden dat er iemand op kantoor aanwezig is. In het weekend hoeft de verwarming vaak niet aan. Bovendien kun je aangeven dat dit per seizoen verschilt, en dat er rekening gehouden moet worden met de buitentemperatuur. Het wordt niet voor niets een slimme thermostaat genoemd, je leert het apparaat wat hij wanneer moet doen.

Veiligheid

Smart services en domotica kunnen worden ingezet in het kader van veiligheid. Slimme beveiligingscamera’s zorgen er namelijk voor dat jij vanuit elke plek jouw kantoorruimte in de gaten kunt houden, dag en nacht. Speciale binnen- en buitencamera’s zorgen er namelijk voor dat geen enkele plek in jouw kantoor onbeheerd blijft. De beelden van die camera’s kun jij vervolgens vanuit huis, vanaf je vakantieadres of waar dan ook bekijken. Bovendien kun je met slimme bewegingssensoren een melding krijgen wanneer er op tijdstippen dat er niemand hoort te zijn, toch beweging wordt geconstateerd. Zo ben je vierentwintig uur per dag verzekerd van een veilige kantooromgeving.