SintLucas-studenten maken duurzaam tuinobject

Algemeen 11-07
De vitalis tulp - Nena Segers
De vitalis tulp - Nena Segers

MEDITE SMARTPLY is voor het tweede jaar op rij een samenwerking gestart met creatieve vakschool SintLucas. De nieuwe lichting studenten kreeg een aantal maanden de tijd om te werken aan hun eigen lokale MEDITE Makes It Real project.

De vitalis tulp - Nena Segers
De vitalis tulp - Nena Segers

In april 2024 ging de uitdaging van start om mét en vóór de bewoners van Vitalis Brunswijck, wat onderdeel uitmaakt van Vitalis WoonZorg Groep, iets van MEDITE TRICOYA EXTREME (MTX) te maken dat hen dagelijks entertaint, verwondert en/of verblijdt. 

De vergeet-mij-nietjes -  Stan Geraedts
De vergeet-mij-nietjes -  Stan Geraedts

Toekomstbestendig ontwerpen

SintLucas is een gerenommeerde onderwijsinstelling uit Eindhoven en Boxtel die zich richt op de creatieve sector. De onderwijsinstelling bereidt studenten voor op diverse beroepen, variërend van interieurdesign tot fotografie en keramiekstyling. In samenwerking met MEDITE SMARTPLY gingen de studenten aan de slag met het ontwikkelen van een buitenobject, gemaakt van MTX, voor de tuin van Vitalis Brunswijck.

KUNST BE-LICHT - Pauline Starreveld
KUNST BE-LICHT - Pauline Starreveld

MTX is gekozen voor dit project vanwege de uitzonderlijke duurzaamheid en weerstand tegen vocht. Hierdoor is het een van de weinige houten panelen die geschikt is voor buitengebruik. Het lichte en duurzame materiaal gaat gegarandeerd 50 jaar bovengronds en 25 jaar ondergronds mee. Door met MTX te werken, maken de studenten kennis met toekomstbestendig ontwerpen en zien ze hoe belangrijk het gebruiken van hout in duurzame projecten is.

Kijkdoos - Juup Coolegem
Kijkdoos - Juup Coolegem

Anco Salari, de docent die het project begeleidt bij SintLucas, zegt: “Wij zijn graag praktijkgericht in de opdrachten die wij onze studenten geven en we willen de studenten graag na laten denken over toekomstbestendigheid. De samenwerking met MEDITE SMARTPLY sluit daarom goed aan. De studenten maken op deze manier kennis met houten plaatmateriaal, en ze werken tegelijkertijd aan een creatieve opdracht met lokale impact.” 

Odette - Luuk Powels
Odette - Luuk Powels

Meer plezier door activiteiten

Bij Vitalis Brunswijck in Eindhoven kunnen mensen terecht voor revalidatie en langdurig verpleegd wonen. De bewoners halen (woon)plezier en voldoening uit activiteiten die dagelijks worden georganiseerd, zoals schilderen en keramieken, maar ook uit optredens op het gemeenschappelijke plein, het bekijken van kunst en het wandelen door de tuin. Momenteel bestaat de gemeenschappelijke tuin uit verharde paden, zitbankjes, planten en bomen én een volière. Er is nog letterlijk en figuurlijk ruimte voor creaties die het woongenot van ouderen in Brunswijck ten goede komt. Zij werden betrokken bij het ontwerpproces en bezochten de studenten gedurende het project om feedback te geven.

pixelated owl sculpture - Jero Hardjosoedarmo
pixelated owl sculpture - Jero Hardjosoedarmo

Wendy van Zon, Cultuuraanjager bij Vitalis, zegt: “Dat dit project zowel vóór als mét onze bewoners wordt georganiseerd, is voor ons heel belangrijk. Met kunst bezig zijn biedt zingeving, zorgt voor geluksmomenten en zet op een positieve manier aan tot nadenken.” 

Planning van het project

De dertien SintLucas-studenten werkten van april tot en met juni 2024 aan hun object. Aan het einde van het project presenteerden de studenten hun ontwerp tijdens een eindpresentatie. Hierna werden alle ontwerpen tentoongesteld in een expositie bij Vitalis Brunswijck in Eindhoven, waarna alle ontwerpen in de tuin blijven staan zodat de bewoners ervan kunnen genieten.

Het creatieve proces van de studenten wordt gedocumenteerd en gedeeld door MEDITE SMARTPLY om anderen te inspireren en aan te moedigen hun eigen creaties te delen op het MEDITE Makes It Real platform.

MEDITE Makes It Real

De MEDITE Makes It Real-campagne daagt makers uit om aan de slag te gaan met MEDITE-plaatmateriaal. Om nieuwe groeimogelijkheden te stimuleren en het merk MEDITE in Nederland te versterken, werd eerder dit jaar het MEDITE dealernetwerk in Nederland opgezet met Baars en Bloemhoff BV, Blok Plaatmateriaal, Leeuwerik Plaat BV, RET Bouwproducten en Van Drimmelen Toelevering BV. Voor dit project heeft MEDITE SMARTPLY via Leeuwerik Plaat BV, een van de MEDITE-dealers, de SintLucas-studenten voorzien van al het benodigde plaatmateriaal.

“Wij zijn enorm blij dat we opnieuw de handen ineen mogen slaan met het SintLucas om zo de grenzeloze creativiteit van de studenten te aanschouwen,” zegt Holly Waters-Marsh, Head of Marketing bij MEDITE SMARTPLY. “De samenwerking met SintLucas onderstreept de ambitie van MEDITE SMARTPLY om onze innovatieve producten te promoten en tegelijkertijd de volgende generatie creatieve professionals te inspireren. Zo kunnen we laten zien hoe ontwikkeld plaatmaterialen op houtbasis zijn op het gebied van innovatie en duurzaamheid en hoe veelzijdig het materiaal kan zijn."