Lang en hard doorbuffelen: het lijkt het recept om veel te bereiken. Uitrusten is vooral iets wat we ‘verdienen’ als het werk klaar is.
Probleem is dat het werk eigenlijk nooit klaar is. De drukke tijden rijgen zich vaak aaneen en worden chronisch zodat die rust nooit komt. We raken afgeleid, kunnen de verleiding niet weerstaan om binnenkomende mail te checken, raken gestrest door een project dat niet op tijd gereed is, springen van klus naar klus en verliezen het overzicht. Zo krijgen we uiteindelijk juist steeds minder voor elkaar…
Stress op het werk is beroepsziekte nr. 1. Meer dan een miljoen mensen in Nederland loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische aandoeningen. Ook in de interieurbouw en meubelindustrie ervaart ongeveer 1/3 van de medewerkers een verhoogde mate van werkstress volgens de Branche Rapportage Interieurbouw en Meubelindustrie 2022 van het Sociaal Fonds Meubel.
Niet in de laatste plaats door het nog steeds voortdurende tekort aan arbeidskrachten in onze branche. De Conjunctuurmonitor 2022 van CBM meldt dat maar liefst 53% van de bedrijven hier nog steeds problemen mee ervaart.
Hoe drukker we het hebben, hoe minder rust we onszelf gunnen. Toch is voldoende rust cruciaal als we scherp willen blijven. Nog sterker: voldoende rust maakt juist éxtra productief en creatief – en bovendien een stuk gelukkiger.
Even op mute
Rust heeft grote invloed op onze productiviteit en gezondheid. Het herstelt onze aandacht en motivatie, verbetert onze prestaties, bevordert de creativiteit, maakt ons efficiënter, is goed voor ons geheugen, houdt ons emotioneel stabiel, vermindert burn-outs, verlaagt de bloeddruk en hartslag en maakt ons gelukkiger. Rust nemen is dus helemaal niet zo inactief als we wel denken. Terwijl we voor ons gevoel maar een beetje zitten te lummelen, gebeuren er allerlei nuttige dingen in ons brein en ons lichaam.
Iedereen herkent het gevoel wel als we niet op een bepaalde naam kunnen komen, of ons hoofd breken over een lastig probleem. Juist als we het denkwerk opgeven en gedachteloos onder de douche staan of een wandeling maken, schiet de oplossing ons vaak zomaar te binnen. Dat maakt meteen duidelijk hoe belangrijk deze hersengebieden zijn voor onze creativiteit en voor het leggen van verbanden waar we met ‘gewoon’ denkwerk niet op komen. Tijdens het werk vullen we ons brein met informatie en wanneer we rust nemen, wordt die informatie verder verwerkt, opgeslagen en ingebed. Maak hier dus bewust tijd voor en zet je gedachten af en toe even op mute.
Rust op je werk, hoe doe je dat?
Wie zorgt voor voldoende ontspanning in zijn leven plukt daar de vruchten van. Er zijn een aantal simpele trucjes die je kan toepassen om jezelf het gevoel te geven dat je meer tijd en rust hebt.
1. Doe één ding tegelijk en maak het af. Daardoor kan je je volledige aandacht aan die ene activiteit geven, en dat zal kalmte en productiviteit in je werk brengen en een voldaan gevoel geven. Schuif de multitasker in jou aan de kant. Ons brein kan namelijk helemaal geen twee dingen tegelijk doen, we denken dat alleen maar.
2. Blijf flexibel, het is normaal dat je niet de hele tijd met volle aandacht bij die taak kan zijn. Laat dit gevoel toe en blijf niet achter met een schuldgevoel.
3. Neem een rustpunt tussen de activiteiten die je doet. Wanneer je aandacht verslapt, neem dan een korte pauze. Ook wanneer je een taak beëindigt, las je een rustpunt in. Dat betekent dat je je geest vrij rond laat gaan. Doe iets waarbij je geen geestelijke inspanning moet verrichten zoals een luchtje scheppen, je werkplek netjes opruimen of een kop koffie halen.
4. Wie schrijft, die blijft. Schiet er je iets te binnen wat je straks nog moet gaan doen, dan kan je die actie in je agenda of op een actielijstje zetten. Daarmee kan het tijdelijk uit je hoofd en kun jij door met je werk.
5. Ken je eigen piekuren. Een ochtendmens is onmiddellijk vrolijk en klaarwakker om er tegenaan te gaan. Voor anderen werkt dat totaal anders. Doe je meest denk-intensieve taken op die momenten waar jij je natuurlijkerwijze energieker voelt.
6. Gebruik een schema met tijdsblokken om je eigen piekuren nog efficiënter te maken. Door het aanhouden van een strakke en consistente planning zal je zien dat je je werk sneller kan afwerken. Bonustip: begin ’s ochtends meteen met je moeilijkste taak. Je krijgt daarna enorm veel energie voor je andere activiteiten.
7. Gebruik je eigen talenten zinvol en vraag hulp. Werkzaamheden waarbij je in jouw kracht staat, geven je energie en lukken moeiteloos. Maak je een mooi stukje vakwerk en word je hier blij en trots van, dan creëert dit een buffer tegen stress.
8. Vraag om hulp waar dat nodig is om dit niveau te blijven halen. Laat een collega taken van je overnemen of laat je leidinggevende meekijken om je prioriteiten te stellen. Besteed werk dat een ander sneller of beter kan doen vooral uit, zodat jij je kunt concentreren op de zaken waar jij goed in bent. Bovendien zorgt het ervoor dat risico’s bij een ander komen liggen. Dat geeft rust in je hoofd.
- Bekijk ook
- https://www.maiburg.nl/plaatbewerkingen