Kunststof kozijnen of niet?

27-10-2022
Kunststof kozijnen of niet?

Kunststof kozijnen vormen een geweldige aanwinst voor de woning. Ze zijn onderhoudsvrij en verhogen de waarde van je woning. Maar er bestaan natuurlijk nog veel meer voordelen. In dit artikel lees je welke dat zijn, maar ook vertellen we je welke nadelen kunststof kozijnen kennen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor jouw nieuwe deuren en kozijnen.

Kunststof kozijnen of niet?

Laten we eerst eens kijken naar de meest voorkomende kozijnen, in principe zijn dit 2 type kozijnen te weten: hardhout of kunststof. In zeer oude woningen zijn soms ook nog stalen kozijnen terug te vinden, vaak gepaard met enkel glas. Op het moment dat men kozijnen gaat vervangen wordt er al dan niet voor kunststof of hardhout gekozen - waarbij kunststof kozijnen meestal verkozen worden boven hardhout. Wat maakt het kunststof kozijn nu eigenlijk zo populair? Laten we snel de voordelen met je doornemen.

Voordelen van kunststof kozijnen

De voordelen van kunststof kozijnen zijn groot, lees maar mee:

- De huidige generatie kunststof kozijnen zijn bijzonder duurzaam en kennen een zeer lange levensduur van ca. 50 tot 75 jaar.

- Kunststof kozijnen zijn voordeliger in aanschaf dan hardhouten kozijnen.

- Kunststof kozijnen zijn vrij van onderhoud, buiten het schoonmaken ervan zo op zijn tijd. Dit in tegenstelling tot hardhouten kozijnen die toch wel iedere 10 jaar geschilderd en behandeld moeten worden.

- Hedendaagse kunststof kozijnen zijn verkrijgbaar in een fraaie houtlook, waardoor zij een hardhouten uitstraling kennen.

- Kunststof kozijnen zijn in uiteenlopende kleuren verkrijgbaar en behouden jaar in jaar uit hun strakke look, aangezien het kunststof geen onderhoud vergt.

- Het isolatievermogen ligt hoog bij kunststof kozijnen evenals de stevigheid, dankzij ingebouwd metaal.

- Kunststof kozijnen, ramen, schuifpuien en deuren zijn in vele standaard uitvoeringen én op maat gemaakt verkrijgbaar.

Nu we de belangrijkste voordelen van kunststof kozijnen hebben doorgenomen kijken we naar enkele nadelen die kunststof kozijnen met zich meebrengen.

Wat zijn de nadelen van kunststof kozijnen?

Sommige mensen vinden kunststof kozijnen esthetisch minder aantrekkelijk bij oudere panden. Zo kan men het kunststof kozijn een mismatch vinden bij bijvoorbeeld gebouwen uit de 19e eeuw. Een dergelijke visie is puur persoonlijk, zeker gezien de huidige generatie kunststof kozijnen die een geweldige houtnerf nabootsen.

Een ander nadeel wat soms geopperd wordt is dat kunststof kozijnen niet geschilderd kunnen worden; wat inderdaad zo is. Kies je voor een kleurencombinatie, dan blijft deze kleurencombinatie de komende 50 tot 75 jaar inderdaad het aanzicht bepalen van de raam- en of deurpartij. Wat voor sommigen een nadeel vormt, is voor de ander niet meer dan een logisch en zeer aanvaardbaar gevolg.

En als laatste punt: in kunststof mag niet geboord worden. Wil je dus iets ophangen, of een gaatje in een kunststof deur boren, dan is dit niet mogelijk zonder het kunststof schade toe te brengen.

Tot slot

Wat voor de één een voor- of nadeel is, is voor de ander irrelevant. Gemiddeld kennen kunststof kozijnen bijzonder veel voordelen ten opzichte van praktisch ieder ander type materiaal!