Knalrode trap als blikvanger in TomTom hoofdkantoor

Knalrode trap als blikvanger in TomTom hoofdkantoor

Het hoofdkantoor van TomTom in Amsterdam is een bijzonder object rijker. Namelijk een niet te missen, rode stalen trap die het grootste gedeelte van de entree beslaat.

Knalrode trap als blikvanger in TomTom hoofdkantoor

Het metaalbewerkingsbedrijf Metaal Art uit Amersfoort maakte deze trap en heeft hiermee haar grootste project in tien jaar tijd uitgevoerd. “De trap moest in zes delen vervoerd worden.”

Het bijzondere ontwerp bestaat uit een trap van 12 meter met een balustrade van maar liefst 25 meter. Het is geen gewone trap, maar een zwevende. Dat betekent dat de trap niet overal wordt ondersteund en de kracht van het staal bepalend is bij de uitvoering.

TomTom-trap in zes stukken

Daarnaast was er nog een productionele uitdaging. “De ingang van het kantoor van TomTom is niet groter dan 1.20 meter breed en daarom waren we genoodzaakt om de trap op te delen in zes verschillende stukken die later weer aan elkaar gekoppeld zijn”, vertelt Jordy Duiveman (29), mede-eigenaar van Metaal Art.

De gehele productie van ontwerp tot plaatsing nam bijna vijf maanden tijd in beslag.

Tien jaar geleden startte Arthur Brekelmans, de oprichter en eigenaar, Metaal Art in een tochtige schuur van twee bij twee met niet veel meer dan een slijptol en een lasapparaat. “Stapje voor stapje groeien we door. Het project voor TomTom is in ons 10-jarige bestaan de kers op de taart,” aldus Duiveman.