In Vitro – De Vele Levens van Glas

In Vitro – De Vele Levens van Glas

Bureau Europa, platform voor architectuur en design in Maastricht, toont van 16 december tot en met 16 juni In Vitro - de Vele Levens van Glas. Deze tentoonstelling geeft een bevlogen, gelaagde inkijk in de vele levens van glas: van symbolische laag in hedendaagse architectuur tot duurzame materie voor de toekomst; van lokaal ambacht tot industrieel product met wereldwijde toepassingen in kunst, mode, design en gezondheid; van de glasmaker als muzikant tot onderzoeker, van romancier tot activist, en van gebrandschilderde vensters in het 19e-eeuwse katholieke Limburg tot de expressionistische Limburgse School.

In Vitro – De Vele Levens van Glas

Al sinds de industrialisering is het aura van de moderniteit verbonden met het gebruik van glas. In glas wordt de toekomst gezien, het materiaal wordt technologisch geïnnoveerd maar ook blijven de oude ambachten bewaard, wellicht geuit in nieuwe vormen.

In Vitro – De Vele Levens van Glas

De vele levens van glas

Deze tentoonstelling onderzoekt het gebruik van glas in de architectuur in al zijn verschillende verschijningsvormen. Dat kan enerzijds een lokaal en ambachtelijk materiaal zijn, maar ook een industrieel product dat een onuitwisbare invloed heeft op hoe wij omgaan met elkaar, met architectuur en met de natuur om ons heen.

In Vitro – De Vele Levens van Glas

De expositie brengt archiefmateriaal en oud glas-in-lood samen met introspectieve installaties en films die de glans en gelaagdheid van glas onderzoeken. Moderne Limburgse architectuur wordt met ontwerpen en maquettes getoond in de context, de filosofie en het symbolische belang van glas.