Hardnekkige onduidelijkheden over nulvoegtechniek

#interieurbouw 07-11-2019
Hardnekkige onduidelijkheden over nulvoegtechniek

In de markt wordt van alles gezegd over laserkanten, co-extrusie, lijmlagen. Maar hoe zit het? Patrick Harink van kantenspecialist Ostermann Nederland beantwoordt de vragen. 
Hardnekkige onduidelijkheden over nulvoegtechniek
Nulvoegtechniek, wat is dat nu precies?
“Nulvoegtechniek is een techniek waarbij kantenband zonder smeltlijm aan de plaat wordt verlijmd, met als resultaat een optisch niet zichtbare (nul)voeg tussen de kant en de plaat. Fabrikanten van kantaanlijmmachines hebben daarvoor inmiddels verschillende technieken ontwikkeld, zo kennen we laser-, infrarood- en hot-air-technologie – als optie naast een smeltlijmstation.”

En daarvoor zijn dus zogenaamde ‘laserkanten’ nodig?
“Nou nee, daar hebben we een van de hardnekkige onduidelijkheden die rondgaan. In de markt wordt van alles geroepen, ook over Ostermann Nulvoegkanten, als klant is er bijna geen touw meer aan vast te knopen, daar lopen wij althans regelmatig tegenaan. Producenten van kanten, ontwerpers, handelaren en monteurs in kantaanlijmmachines en uiteindelijk de klant, noemen de benodigde kanten nog steeds ‘laserkanten” – in co-extrusie geproduceerd, maar die zijn ontwikkeld voor de grote industrie voor machines met lasertechnologie.
“Het gaat om het resultaat, wat je wilt bereiken is een optische nulvoeg en dat kun je dus ook en minstens zo goed bereiken met infrarood- en hot-air-technologie, waar het om gaat zijn de juiste instellingen op de machine én bij de techniek passende kanten.
Gebaseerd op onderzoeken, testen, ontwikkelingen én praktijkervaring bij klanten in heel Europa hebben we bij elke techniek een eigen nulvoegkant ontwikkeld; Laser-, Infratec- en Airteckanten.”Hoe werkt dat dan?
“Achter elke techniek en daarmee nulvoegkant zit de bewerking om standaard kantenband ( met hechtprimer voor de machinale verwerking met smeltlijm ) geschikt te maken voor de verwerking met nulvoegtechniek, middels hoogwaardige kunststoffen in verschillende kwaliteiten:
PO   een co-polymeer kunststof op basis van Polyolefinen – voor deze kanten is minder temperatuur en luchtdruk nodig om de kanten te verwerken, de oplossing voor de eerste generatie machines met hot-air-technologie die minder energie genereren.
TPU  een 100% polymeer uit thermoplastisch Polyurethaan voor kantverwerking op het hoogste niveau, perfecte kwaliteit met als resultaat een extreem harde nulvoeg voor een duurzaam hogere vuil-, vocht- en hittebestendigheid.”
Hoe ziet Ostermann de ontwikkelingen in nulvoegtechniek en nulvoegkanten in de interieurbouw?
“Op inmiddels vrijwel iedere nieuwe kantaanlijmmachine is de nulvoegtechniek een optie, naast een smeltlijmstation. Geen interieurbouwer is of kán namelijk helemaal over, veel te veel verschillende projecten, te veel kleuren, decoren, afmetingen, grote en kleine hoeveelheden, volle rollen en afgerolde meters, en dat dan vaak binnen 24 uur nodig. Verder kun je met bijvoorbeeld ongevulde EVA en zeker PU lijm optisch de nulvoeg ook benaderen.
Interieurbouwers bieden klanten verwerking met nulvoegtechniek aan als optie, kwalitatief hoogwaardiger, een meerwaarde met een meerprijs, en zo werkt het bij ons ook. De prijzen voor het kantenband zelf veranderen niet. Kanten geschikt maken voor verwerking met nulvoegtechniek is een bewerking, en daarvoor geldt een toeslag.”

Hardnekkige onduidelijkheden over nulvoegtechniek
Hardnekkige onduidelijkheden over nulvoegtechniek