Handige ladders voor professionals

20-01-2023
Handige ladders voor professionals

Als je wilt klussen op hoogte, biedt een ladder de uitkomst. Met een ladder is iedere klus waarvoor je de hoogte in moet reiken namelijk zo geklaard. In dit artikel lees je hoe je de juiste ladder vindt voor jouw klus(sen).

Handige ladders voor professionals

1. Wat is een ladder?

Een ladder bestaat uit twee verticale stijlen, met daartussen horizontale latten. Dit worden ook wel de ‘bomen’ en de ‘sporten’ genoemd. De sporten vormen de treden waar je op kunt staan. Ladders zijn er in diverse uitvoeringen, waaronder de rechte ladder, schuifladder, telescoopladder, reformladder en vouwladder. Dit betekent dat een ladder niet altijd ergens tegenaan hoeft te leunen, maar dat er ook ladders zijn die los kunnen staan.

2. Welke ladder aanschaffen voor jouw klus(sen)?

Als je een ladder aan wilt schaffen, moet je aan een aantal zaken denken. Het is voornamelijk belangrijk om te bedenken waar je de ladder precies voor wilt gaan gebruiken om te kunnen bepalen welke ladder je precies nodig hebt.

- Duur van de klus: Ladders zijn voornamelijk geschikt voor kortdurende werkzaamheden. Het is niet comfortabel om langdurig op een ladder te staan.

- Hoogte van de klus: Met een ladder kom je eenvoudig tot een relatief grote werkhoogte. Hoe hoog je precies kunt komen, is afhankelijk van het type ladder.

- Opslaan van de ladder: Het is belangrijk dat je de ladder droog op kunt slaan. Vanwege het schuifsysteem van een ladder, neemt het opslaan ervan relatief weinig ruimte in beslag.

3. Kies je voor een ladder of een trap?

Twijfel je of je voor een ladder of een trap moet kiezen? Ladders en trappen worden vaak door elkaar gehaald, terwijl ze beiden een andere functie hebben. Een trap heeft eveneens verticale stijlen aan de zijkanten, maar daartussen platte treden in plaats van sporten. Een trap is bovendien voorzien van een platform om op te kunnen staan, waardoor een trap geschikt(er) is dan een ladder om een langere tijd mee op hoogte te werken. Een trap is echter niet geschikt voor de écht hoge klussen, een ladder kan een grotere hoogte bereiken.