De vijf belangrijkste conclusies uit het Living Places Living-experiment

Algemeen 06-12
De vijf belangrijkste conclusies uit het Living Places Living-experiment

Na twee maanden testen van Living Places Copenhagen eerder dit jaar, blijkt uit nieuwe gegevens dat er een sterke correlatie is tussen een hoogwaardig binnenklimaat en het welzijn van mensen. 

De vijf belangrijkste conclusies uit het Living Places Living-experiment

In juli en augustus 2024 nodigde de Velux Groep bijna 100 architecten, ondernemers, ontwerpers en journalisten uit 12 landen uit om te verblijven in Living Places Copenhagen. Dit experiment bouwt voort op jarenlang onderzoek van de Velux Groep, waarbij verschillende modelwoningen wetenschappelijk werden gemonitord om beter te begrijpen hoe gebouwontwerp invloed heeft op het comfort en de tevredenheid van bewoners, terwijl de kwaliteit van het binnenmilieu en de effecten ervan op het welzijn van mensen werden beoordeeld. 

De vijf belangrijkste conclusies uit het Living Places Living-experiment

Living Places verkent hoe woningen kunnen worden gebouwd met een ultralage CO2-voetafdruk en een optimaal binnenklimaat, gebruikmakend van standaardmaterialen, -methoden en -technologieën die vandaag beschikbaar zijn. 

De vijf belangrijkste conclusies uit het Living Places Living-experiment

Vijf belangrijkste conclusies uit het Living Places Living-experiment:

  • Living Places kan inspireren en laten zien hoe duurzaam bouwen mogelijk is 
    Al meer dan 20 jaar initieert en participeert de Velux Groep in meer dan 30 demonstratiegebouwen die de toekomst van gezonde gebouwen onderzoeken via grootschalige experimenten. In 2021 lanceerde de Velux Groep een open innovatieproces om de huidige bouwpraktijken te veranderen richting duurzamere methoden en om gebouwen koolstofvrij te maken. Het resultaat, Living Places, toont aan dat het mogelijk is om duurzamer en gezonder te bouwen met gebruik van standaardmaterialen, -methoden en -technologieën die vandaag beschikbaar zijn. 

  • Gezonde gebouwen die goed zijn voor mensen en de planeet kunnen worden bereikt door een  integrale benadering 
    Het streven naar het welzijn van mens en planeet vereist een integrale benadering van duurzaam wonen en bouwpraktijken, waarbij de gehele levenscyclus van een gebouw wordt bekeken, van ontwerp en constructie tot gebruik. 

  • De manier waarop we onze woningen ontwerpen, kan het welzijn van bewoners en hun leefstijl aanzienlijk beïnvloeden 
    Onze woningen zijn een belangrijk onderdeel van onze algemene gezondheid. We brengen 90 procent van onze tijd binnenshuis door, maar 1 op de 3 Europeanen wordt blootgesteld aan minstens één binnenklimaatgebrek zoals een gebrek aan daglicht een hoge mate van  vocht, koude of lawaai. Dit zijn de conclusies uit  de Healthy Homes Barometer 2022 en Healthy Buildings Barometer 2024. De wijze waarop we bouwen en leven in gebouwen heeft directe invloed op onze fysieke en mentale gezondheid. Het ontwerp van de woning en de kwaliteit van het binnenmilieu heeft een sterke positieve invloed op het welzijn van bewoners. Meer dan 70 procent van de Living Places-gasten meldde verbeterde stemming, meer ontspanning en een gevoel van verbondenheid met de natuur, terwijl ze minimale negatieve effecten ervoeren. 

  • Het ontwerp van Living Places Copenhagen, dat daglicht en natuurlijke ventilatie optimaliseert, is goed ontvangen door gasten 
    Met een ontwerp dat daglicht en natuurlijke ventilatie optimaliseert, gaf 83 procent van de gasten de voorkeur aan het doorbrengen van tijd in kamers met meer daglicht, terwijl 90 procent het ook gemakkelijk vond om de zonwering aan te passen voor een optimaal binnenklimaat. Functionele factoren zoals ontwerp, indeling, temperatuur, verlichting en binnenklimaat dragen bij aan een positieve reactie van fysiek comfort in een gebouw. Tijdens hun verblijf vond 85 procent van de gasten dat de woningen voldeden aan hun functionele behoeften. 

  • Living Places Copenhagen heeft een binnenklimaat bereikt dat binnen het comfort bereik valt volgens de Europese norm 
    Op conceptueel niveau is Living Places ontworpen met een ambitieus binnenklimaat. Het experiment laat de ambitieuse comfort niveaus  in de praktijk ook daadwerkelijk zien. De binnentemperatuur bleef 89 procent van de tijd in de ene woning en 90 procent van de tijd in de andere woning binnen het hoogste niveau van de Europese norm (EN 16798-1:2019 standaard (Categorie I)) , en 98 procent van de tijd in beide woningen binnen het comfortabele bereik van de Europese norm (Categorie II). 

Met behulp van 17 sensoren die strategisch in de twee woningen zijn geplaatst een vragenlijst en deelnemersinterviews onderzocht de Velux Groep de comfortprestaties van de woningen op het gebied van luchtkwaliteit, thermisch comfort, daglichtniveaus en geluid. Daarnaast zijn de deelnemers bevraagd over hun beleving over het functionele comfort van de woningen, zoals de indeling, hun ervaringen met de gemeenschap en sfeer, en hun algehele tevredenheid met de woningen. 

"Als concept en experiment is Living Places een enorm succes geweest en heeft het zowel op het gebied van binnenklimaat als welzijn voor bewoners kennis en inzicht geleverd. Dit is een belangrijke stap richting de implementatie van Living Places-principes in andere gebouwen. We schalen het concept nu op in samenwerking met pionierende partners," zegt Lone Feifer, directeur Duurzame Gebouwen bij de Velux Groep, die de hier boven genoemde vijf belangrijke conclusies uit het experiment deelt.