De kleurenexpertise van Paint & Paper Library

Algemeen 16-07
De kleurenexpertise van Paint & Paper Library

Het creëren van een interieur dat zowel stijlvol als persoonlijk is, begint met het kiezen van de juiste kleuren. Voor velen kan dit een uitdagende klus zijn. Bij het zien van prachtige interieurs lijkt het kleurenpalet soms vanzelfsprekend en natuurlijk. Maar niets is minder waar; een doordacht proces van zorgvuldige keuzes ligt vaak ten grondslag aan inspirerende interieurontwerpen.

De kleurenexpertise van Paint & Paper Library

Paint & Paper Library, het Britse merk voor verf en behang, inspireert wereldwijd interieurdesigners, architecten en veeleisende huiseigenaren met ongeëvenaarde kleurexpertise en innovatieve ontwerpideeën. Met hun diepgaande inzicht in kleurbalans zetten zij de toon voor hedendaagse interieurs. Andy Greenall, creative director bij Paint & Paper Library, deelt waardevolle inzichten in het proces van kleurselectie.

De kleurenexpertise van Paint & Paper Library

Bronnen van inspiratie

Lifestyle- en interieurfotografie kunnen dienen als een rijke bron van inspiratie voor een persoonlijk ontwerp. Deze beelden helpen nieuwe trends te ontdekken en innovatieve manieren te vinden om kleuren en andere interieurelementen te combineren. Het verzamelen van beelden die aanspreken, zelfs zonder precies te weten waarom, kan bijdragen aan een succesvol kleurenschema.

De kleurenexpertise van Paint & Paper Library

Extra aandacht voor bestaande elementen

Verf blijft de meest effectieve manier om een ruimte volledig te transformeren, maar het gaat verder dan alleen een fraai kleurenschema voor de muren. Andy benadrukt: "In luxe interieurdesign wordt elk detail zorgvuldig overwogen. Van meubels tot gordijnen, vloeren en accessoires - alles draagt bij aan een harmonieus geheel." Het is essentieel om bestaande elementen niet te negeren, want deze bepalen in grote mate de algehele sfeer van een ruimte. Vaak worden componenten zoals vloeren en plafonds over het hoofd gezien, maar spelen een cruciale rol in het uiteindelijke ontwerp. Een zorgvuldig geselecteerde kleur voor de vloer kan bijvoorbeeld warmte toevoegen, terwijl de kleurkeuze en de soort afwerking van het plafond een gevoel van hoogte en ruimte kan creëren of juist het tegenovergestelde - geborgenheid. Ook de afwerking van deuren, raamkozijnen en zelfs ingebouwde verlichting kan een groot verschil maken. Door aandacht te schenken aan deze elementen en ze te integreren in het algehele ontwerp, krijgt de ruimte niet alleen een upgrade, maar voeg je ook een consistent en verfijnd karakter toe. Elk onderdeel, hoe klein ook, draagt bij aan een esthetisch interieurontwerp.

De kracht van licht

Licht speelt een cruciale rol bij het ervaren van kleuren. Natuurlijk licht verandert gedurende de dag en kunstlicht kan de waarneming van kleur beïnvloeden. Verfkleuren kunnen dan ook variëren in sterkte en tint, afhankelijk van de lichtinval. Ter illustratie; de groenblauwe kleur ‘Iguana’ uit de collectie van Paint & Paper Library kan bijvoorbeeld een interessante en serene sfeer creëren in een leefruimte. In kamers die op het zuiden of westen liggen, ziet deze tint er gedurfd, levendig en weelderig uit. Voor een vergelijkbaar effect in een noordelijke kamer, kan een diepere tint zoals ‘Teal’ overwogen worden, omdat deze de levendigheid behoudt in het koelere en zachtere licht. De ligging van de ruimte is dan ook belangrijk mee te nemen in de kleurselectie. Andy: “Houd in gedachten dat de oplossing die je zoekt dynamisch is. De verandering in kleur is een geliefde eigenschap van sterk gepigmenteerde verf, die een charmant karakter aan je muren geeft en tastbaar bijdraagt aan de sfeer van de kamer. Het kan een lang proces lijken om dit goed te krijgen, maar het effect van het gebruik van verf om je huis te transformeren maakt de inspanning die erin wordt gestoken meer dan goed.”

Waardevolle tips voor een succesvolle kleurkeuze:

• Begin niet te vroeg met het kiezen van een specifieke kleur. Het kan verleidelijk zijn om meteen een kleur te kiezen, maar het is beter om eerst inspiratie op te doen en je ideeën organisch te laten groeien.

• Gebruik samplepotjes om de juiste kleur te vinden. Test de kleur in de context van de ruimte om verrassingen te voorkomen. Zo weet je zeker hoe de kleur zal overkomen.

• Overweeg de psychologische effecten van kleuren. Kleuren kunnen verschillende stemmingen en emoties oproepen. Denk na over hoe je je in de ruimte wilt voelen en kies een kleur die past bij de functie van de ruimte en de sfeer die je wilt creëren.

Het gemak van kleurentools

Voor degenen die houvast wensen bij het samenstellen van een kleurenpalet of willen weten uit welke specifieke tinten de verfkleuren zijn opgebouwd, is een Colour Atlas voorhanden. De 180 rijk gepigmenteerde tinten van Paint & Paper Library zijn hierin opgenomen. Deze kleurentool geeft deskundige kleurbegeleiding. Naast waardevol kleuradvies biedt het bijpassende kleursuggesties bij elke verfkleur in het palet, afhankelijk van de interieurstijl, die gecreëerd wenst te worden. Andy: “De Colour Atlas geeft de ontwerper het volste vertrouwen bij het samenstellen van een persoonlijk, afgestemd kleurenschema voor het volledige interieur.”

www.paintandpaperlibrary.com