De beste verduurzamingsmaatregelen die je klanten kunt aanbieden anno 2023

19-01-2023
Woningisolatie
Woningisolatie

Door energie te besparen, daalt je energierekening en draag je ook nog eens bij aan een beter milieu. Dat geeft een goed gevoel in tijden van energie- en klimaatcrisis. In dit artikel lees je hoe je op een effectieve manier energie kunt besparen.

Woningisolatie
Woningisolatie

Aanpassingen in je gedrag

Zonnepanelen
Zonnepanelen

Energie besparen kun je al doen door simpelweg je eigen gedrag aan te passen.

1. Korter douchen: Korter douchen is een bijzonder efficiënte manier om energie te besparen. Door iedere douchebeurt met één minuut te verkorten, bespaart een gemiddeld huishouden zo’n € 30 op jaarbasis.

2. Zet de thermostaat lager: Door de verwarming één graad lager te zetten, bespaar je al gauw zo’n 10% op de jaarlijks energierekening. Verwarm bovendien enkel de ruimtes waarin je daadwerkelijk leeft.

3. Zet apparaten niet op stand-by: Schakel apparaten die je niet gebruikt volledig uit. Een stand-by stand slurpt namelijk nog steeds energie. Hiermee bespaart een gemiddeld huishouden zo’n € 70 op jaarbasis.

Aanpassingen aan je woning

Een nóg groter verschil kun je maken door enkele aanpassingen aan je woning door te voeren.

1. Meet je verbruik: Als je op de hoogte bent van je energieverbruik, is het eenvoudiger om erop te besparen. Je kunt je verbruik meten door een verbruiksmeter aan te schaffen, ook wel slimme meter genoemd. Dit kun je regelen via je energieleverancier of zelf aanschaffen via CVkoopjes.nl of een andere speciaalzaak.

2. Isoleer de woning: In veel woningen gaat onnodig warmte verloren, omdat de woning slecht geïsoleerd is. Door je woning goed te isoleren, houd je warmte binnenshuis en hoef je minder te stoken. Dicht kieren af met tochtstrips, plaats radiatorfolie achter de radiatoren en hang gordijnen voor de ramen. Ook kun je relatief eenvoudig zelf het dak of de kruipruimte van je woning isoleren.

3. Schaf zonnepanelen aan: Als je voor een rigoureuze aanpak wilt gaan, is de beste bespaarmethode om minder afhankelijk te worden van gas. Zonnepanelen bieden hiervoor de uitkomst. Het is een flinke investering, maar deze verdien je al binnen enkele jaren terug. Bovendien betaalt het zich uit in een stijgende woningwaarde.