Circulaire bouwhub

02-09-2022
Circulaire bouwhub

Door gebruikte kozijnen, deuren en wastafels tijdelijk op te slaan, te bewerken en weer klaar te maken voor een nieuwe bestemming is de bouwhub van GP Groot advies en infrarealisatie een essentiële schakel in de transitie naar volledig circulair bouwen.

Circulaire bouwhub

De gebruikte bouwmaterialen zijn vrijgekomen bij circulaire sloopwerkzaamheden. Voorafgaand aan de sloopwerkzaamheden worden de aanwezigen grondstoffen en bouwmaterialen geïnventariseerd en daarna uit het gebouw gehaald. Direct herbruikbare materialen worden tijdelijk opgeslagen in de bouwhub en krijgen vervolgens een tweede leven in de nieuwbouw van hetzelfde project of worden bij andere projecten ingezet. De niet direct herbruikbare bouwmaterialen worden eerst gebruiksklaar gemaakt door de social return afdeling van GP Groot waar collega’s met een afstand tot de arbeidsmarkt werkzaam zijn en komen uiteindelijk ook in de circulaire bouwhub terecht. 

Sloopbedrijven, (ontwikkelende) bouwers, architecten, opdrachtgevers en woningcorporaties kunnen gebruikmaken van de bouwhub. Op de online marktplaatsen van de samenwerkingspartners Re-Use en Insert staat een overzicht van de beschikbare voorraad herbruikbare bouwmaterialen. Elk item is voorzien van een unieke registratiecode waardoor de herkomst en de uiteindelijke nieuwe bestemming herleidbaar zijn. Hiermee is de circulaire toepassing en de CO2-besparing voor alle betrokkenen inzichtelijk.

Foto: Erik Boschman