BouwBeurs vol innovaties en nieuwe initiatieven

01-04-2023
Bouwbeurs 2023
Bouwbeurs 2023

De organisatie van BouwBeurs 2023 kan terugkijken op een succesvolle editie met zeer tevreden reacties van zowel bezoekers als exposanten.

Bouwbeurs 2023
Bouwbeurs 2023

De BouwBeurs heeft in totaal ruim 67.000 bezoekers getrokken, die de tijd namen om de ruim 650 exposanten verspreid over zes beurshallen van de Jaarbeurs te bezoeken.

BouwBeurs vol innovaties en nieuwe initiatieven

Met het thema ‘Samen bouwen aan de toekomst’ stond de vakbeurs van 6-10 februari 2023 volledig in het teken van circulariteit, industrialisering en digitalisering. Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening had de eer ditmaal het grootste bouwevent van Nederland officieel te openen. De Jonge ging in op de gigantische woningbouwopgave die er ligt: er zijn 900.000 nieuwe woningen nodig tot 2030. Volgens de minister is dit aantal echt nodig om het huidige tekort van 300.000 woningen aan te pakken en bij te bouwen voor mensen die er nog bij komen in Nederland. ‘Dit is het realistische getal waarvoor we aan de lat staan,’ aldus Hugo de Jonge. Dat het niet makkelijk is om dit aantal te realiseren erkent de minister, maar hij gaf aan niet te opteren voor de weg van de minste weerstand door dan maar minder te bouwen. Het gebrek aan locaties is daarbij volgens hem een van de allergrootste problemen. Hij wil dat vooral bestuurlijk aanpakken door ‘ons net zo lang met elkaar op te sluiten tot we eruit zijn.’

BouwBeurs vol innovaties en nieuwe initiatieven

Klaar voor de toekomst

Jan-Paul Schop, Managing director van USP Marketing en Consultancy, nam de aanwezigen mee in de resultaten van zijn onderzoek over de bouwsector. Hij komt tot de conclusie dat de bouw in rap tempo klaar raakt. In zijn presentatie haalde hij de reputatie van de bouw aan – hoge faalkosten, te laat opleveren en vaak ook ruim boven budget – en constateert dat moderne middelen, zoals BIM, helpen deze te voorkomen. Nederland loopt sowieso voorop als het gaat om prefab,  duurzaam bouwen en BIM. ‘De bouwsector transformeert de laatste jaren snel naar een moderne industrie en maakt duurzaam en slim leven en werken in Nederland mogelijk,’ stelde Schop aan het einde van zijn verhaal.

Er wordt dus veel beter nagedacht over de productieprocessen. Door die verandering is de bouwsector volgens hem in staat om die 900.000 woningen te bouwen. ‘Maar dan moeten de condities wel goed zijn en moet het bouwproces niet in een vroeg stadium onderbroken worden door allerlei langdurige procedures.’

Uit een onderzoek onder bijna 3.000 respondenten van het nieuwe online kennisplatform bouweninstallatiehub.nl dat door de Jaarbeurs is opgezet om ‘professionals in de bouw- en installatiebranche samen te brengen, te verbinden en duurzame groei in de sector te versnellen’, blijkt dat de branche zelf sceptisch is over de door minister De Jonge genoemde opgave. Veel genoemde bezwaren zijn stijgende rente, personeelstekort, slepende procedures en stijgende prijzen van bouwmaterialen. Daarnaast springt het gebrek aan personeel eruit als het thema waar de markt zich zorgen over maakt.

Al met al kijkt de organisatie terug op ‘een fantastische week met veel mooie innovaties, goede gesprekken en nieuwe initiatieven zoals het allereerste Transitiediner, de BouwBeurs Awards en de Ladies Lunch’.

Lees ook: Circulaire keuken met kweekkas

BouwBeurs Awards

De eerste BouwBeurs Awards werden uitgereikt voor innovaties in de sector. De jury koos de winnaars uit negen inzendingen in drie categorieën: Circulariteit, Slim & Efficiënt en Vakmensen. De jury bekroonde het Beyond Wall System van Fassat Geveltechniek, de ComfoVar Aero ventilatieoplossing van Zehnder Group Nederland en de configurator voor prefabmaterialen Prefabmaat. Daarnaast won Prefabmaat ook de publieksprijs.