Afstudeerders oogsten circulair succes

#interieurbouw 28-08-2020
Afstudeerders oogsten circulair succes

Leerling-interieurbouwers Jens van Limpt en Thijs van Gurp hebben de showroom van Bone Interieurwerken een circulaire boost gegeven. Thijs creëerde een duurzame kastenwand, Jens nam de bijpassende vergadertafel voor zijn rekening. Beide leerlingen zijn dankzij hun unieke creaties niet alleen met vlag en wimpel geslaagd aan de opleiding Wonen & Design van het Summa College. Jens en Thijs kregen ook direct een vast contract aangeboden van directeur Henk Bone, die beide studenten in hun stageperiodes tot grote hoogten stuwde.
Afstudeerders oogsten circulair succes
‘Nee, zo gaan we het niet doen Thijs’, was de reactie van Henk Bone toen hij een eerste blik wierp op het ontwerp dat de jonge interieurbouwer aanvankelijk op papier had gezet. Niet ambitieus genoeg voor beide partijen, zo luidde het oordeel. “Toen Thijs dit hoorde kwam in eerste instantie het stoom uit zijn oren”, kijkt Henk Bone glimlachend terug op het gesprek met de toenmalige stagiair. “Maar ik wist gewoon dat hij veel meer in zijn mars heeft. En dit heeft hij met zijn circulaire kastenwand ook bewezen.”
Thijs kan zich, helemaal nu hij terugkijkt, prima vinden in de kritiek van de directeur: “Ik had het er mezelf met mijn eerste kastontwerp zeker niet makkelijk van afgemaakt, maar de uitdagingen om de circulaire kastenwand te maken waren veel groter. Tijdens het maakproces heb ik veel nieuwe dingen geleerd waar ik in de toekomst mee vooruit kan. Dus ik ben wel blij dat ik in overleg met Henk de switch heb gemaakt.”

Reststukken verzamelen
Thijs won met zijn project van afval en reststukken de tweede prijs tijdens de expositie van alle eindexamenwerkstukken op het Summa College, zijn kompaan Jens ging met goud aan de haal. Gezamenlijk struinde het koppel in de Brabantse Kempen bedrijven als Bruns en Plano Plastics af om op zoek te gaan naar reststukken voor hun projecten. In het geval van Thijs voor zijn kastdelen.
“Dit bracht wel extra werk met zich mee”, brengt hij in herinnering “doordat je CNC delen in de reststukken moet zien te krijgen. Dat bleek soms nogal een gepuzzel. Tijdens het ontwerpen ontstonden zodoende ook telkens nieuwe ideeën. Door al dit uitzoekwerk ging er meer tijd zitten in onze projecten dan we aanvankelijk dachten. Maar het was het allemaal waard.”
Daarnaast kozen Jens en Thijs ervoor om met 3D techniek aan de slag te gaan. Thijs: “We hebben een 3D scan gemaakt van onszelf en vanuit die 3D tekening CNC-programma’s gemaakt. Vanuit die situatie zijn de unieke ‘3D beelden’ ontstaan in ons project. Dit was zo interessant om te doen, dat ik graag nog vervolgcursussen op dit gebied zou willen gaan volgen.”

Veel verantwoordelijkheid
Thijs liep in zijn tweede jaar en in zijn afstudeerjaar stage bij Bone Interieurwerken. Hij is enthousiast over de verantwoordelijkheid die hij heeft gekregen van eigenaar Henk Bone. “Daarnaast lopen er bij Bone Interieurwerken veel speciale projecten met buigwerk en Hi-Macs. Dat zorgt voor veel extra uitdaging in het werk. Ik heb zelfs een complete keuken met buigwerk mogen maken.”
Jens deelt het enthousiasme van Thijs. Hij liep tijdens zijn opleiding vier stages bij drie verschillende bedrijven en kreeg in het laatste jaar bij Bone Interieurwerken zijn eigen projecten toegewezen. “Dit is het leukste bedrijf waarin ik tijdens mijn vier jaar durende opleiding heb mogen werken”, vertelt Jens. “Daarom ben ik ook zo blij dat ik hier mijn afstudeerproject heb kunnen maken. We hebben bijvoorbeeld oude mdf platen, waarmee men bij Bruns pallets afdekte, en dekplaten met lichte beschadigingen gebruikt voor ons ontwerp. Tijdens het maakproces hebben Thijs en ik ook dagelijks op de werkplaats van Bone Interieurwerken afval bij elkaar gezocht. Van al dat nog bruikbare materiaal hebben we echt iets heel moois kunnen maken.”

Geen standaard maten
De jonge interieurbouwer maakte zijn meubel van resthout en nieuw ingekochte 100% gerecyclede materialen. De tafelpoten zijn in verschillende plaatmaterialen opgebouwd met daartussen plexiglas en het tafelblad is gemaakt uit verschillende stukken Solid Surface. In zijn ontwerp heeft hij vrije vormen en rond schenkelwerk gebruikt, dat hij verwerkte in de poten.
Grootste uitdaging voor zowel Thijs als Jens betrof het ontbreken van standaard maten tijdens het productieproces. “Dit betekende behoorlijk passen en meten”, bevestigt ook Jens. “Daarnaast had ik sommige kleuren maar in beperkte mate tot mijn beschikking. Je kunt niet zomaar even bijhalen als je tekort komt, je moet het doen met wat je hebt.”

Hoog niveau
Mentor Henk Bone is lovend over de circulaire projecten en de skills van zijn interieurbouwers. “De jongeren zijn de toekomst, zeg ik altijd, en wie zaait en bewerkt zal oogsten. Dus is het belangrijk om tijd en energie in hun ontwikkeling te steken. Maar dat zou ik niet doen als de jeugd geen passie voor het vak heeft. In het geval van Jens en Thijs lijdt daar geen twijfel over. De manier waarop die jongens bij ons met hun projecten bezig zijn geweest is gewoon top. Ze hebben er ongelofelijk veel tijd in gestoken, zelfs hun vrije tijd hebben ze eraan opgeofferd. Daar ben ik enorm trots op. Jens en Thijs zijn echte vakmannen, die zich in hun stageperiodes ruimschoots hebben bewezen. Vandaar dat ik ze ook met zeer veel genoegen een vast contract heb aangeboden.”
Tekst: Ralf Pijnenburg
Foto's: Willeke Machiels
Dit artikel is ook te lezen in nummer 5-2020 van vaktijdschrift Interieurbouw.

Afstudeerders oogsten circulair succes
Afstudeerders oogsten circulair succes
Afstudeerders oogsten circulair succes