3 tips voor het inrichten van je kantoor

19-08-2021
1. Verstelbaar bureau
1. Verstelbaar bureau

Werk je op kantoor met collega’s of werk je vanuit huis in je eigen kantoor of misschien aan de keukentafel? In een fabriek of magazijn wordt volgens strenge regels en richtlijnen gewerkt wat betreft de inrichting, waarom niet op kantoor? Hier zijn drie tips om iedere kantooromgeving beter in te richten.

1. Verstelbaar bureau
1. Verstelbaar bureau

1. Verstelbaar bureau

Staand werken is een tijdje een trend geweest maar nu zijn de meeste mensen toch weer gaan zitten in hun bureaustoel. Dat stoelen niet goed zijn voor de rug kan best waar zijn, maar de hele dag staan voelt niet echt prettig voor de benen en voeten. Waarom niet beide? Met een verstelbaar bureau kun je zelf bepalen of je zit of staat, afhankelijk van het werk dat je uitvoert kan een andere positie prettiger zijn. Een goed verstelbaar bureau is niet goedkoop maar het is wel een investering op zowel je lichaam als je productiviteit.

Een monitor moet op de juiste hoogte staan ten opzicht van je ogen. Vaak staan schermen te laag wat tot nekklachten kan leiden. Een nieuw fenomeen is de ‘smartphone schedel’, een uitsteeksel op het punt waar de nek samenkomt met de achterzijde van je schedel. Er wordt verondersteld dat deze vergroeiing veroorzaakt wordt door langdurig naar beneden staren op je smartphone.

2. Controle over licht

Licht is van groot belang voor mensen. Zo stimuleert zonlicht de productie van vitamine D en kan het depressieve gevoelens helpen te voorkomen of verminderen. In een kantoor is er niet altijd voldoende licht. Als je in een kantoorpand werkt zorg er dan voor dat het bureau op een plek staat waar voldoende natuurlijk licht aanwezig is. Daarbij moet je wel rekening houden met lichtinval op een beeldscherm, dit geldt overigens ook voor felle lampen. Als je thuis de zolder wilt verbouwen tot kantoor overweeg dan grote dakramen te plaatsen die je veel natuurlijk licht geven. Met rolgordijnen op maat kun je onder alle omstandigheden zorgen voor het beste licht.

Ook met kunstlicht kun je voordeel behalen. Zo maakt blauw-wit licht je meer alert terwijl oranje-wit licht je slaperig maakt. Daglicht lampen hebben een kleurtemperatuur die rond 5000 Kelvin licht. Als je de gordijnen automatisch kunt sluiten met een Somfy gordijnrails motor en bijvoorbeeld Hue lampen monteert dan ben je niet afhankelijk meer van de zon. Op de website www.somfy.nl kun je alle informatie vinden over automatisering van rolgordijnen en andere vormen van raamdecoratie of zonwering.

3. Beperken van afleiding

Op kantoor lopen er collega’s over en weer en in de thuissituatie word je gek van kinderen die door het huis rennen. Toch moet je op de één of andere manier rust zien te vinden. Je kunt jezelf afzonderen in een ruimte die tijdens je werkzaamheden niet toegankelijk is voor ‘onbevoegden’. Je zou ook een bordje of rode lamp kunnen neerzetten die omstanders aangeeft dat je bezig bent. Dit zal zeker even wennen zijn maar voor je het weet neemt de rest deze methode van signalering van je over. Zorg dat er geen storende elementen direct in het zicht liggen en gebruik je werkcomputer niet voor entertainment. Dat er een vliegtuig modus op je smartphone zit betekent niet dat je moet vliegen om hier gebruik van te maken!